Stoofvlees met Heavy Henky
Duik gezellig met Henky de keuken in. Wanneer het weer natter en kouder wordt zoeken we binnen lekker de warmte op van ons huis, en daarbij horen natuurlijk ook gerechten waar je het lekker warm van krijgt. Met volle smaken en een geur die iedereen naar de keuken lokt.
Om het stoofvlees nog lekkerder te maken voegen we hier een flesje Heavy Henky quadrupel aan toe. Dit zorgt voor een heerlijke extra smaak aan het vlees. Extra lekker om je frietjes of gebakken aardappeltjes ook nog even in te dippen.
Voorbereiding 15 min
Bereiding 30 min
Stoven 3-4 uur
Totale bereidingstijd 4-5 uur
Hoeveelheid 4-6 personen
Ingrediƫnten
- peper en zout, naar smaak toevoegen
- 2 kg riblappen (of sucadelappen)
- 100 gram ongezouten boter
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 stuks fijngesneden uien
- 3 eetlepels bloem
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- 3 takjes tijm
- 2 blaadjes laurier
- 2 sneetjes witbrood
- 2 eetlepels scherpe mosterd
- 1 eetlepel witte wijnazijn
- 1 flesje Heavy Henky
- 500 ml runderfond (alternatief 500 ml runderbouillon)
Instructies
- Verwijder eventueel overtollig vet van het vlees en snijd in stukken (niet in perfecte blokjes) van ongeveer 2cm en kruid ze met peper en zout.
- Doe de olijfolie samen met de helft van de boter in een stoofpan of andere grote pan en kleur het vlees aan beide kanten, bak het niet te lang ongeveer 3/4 minuten is genoeg.
- Haal het vlees uit de pan met een schuimspaan en plaats in een schaal en zorg dat het warm blijft
- Vang het vocht van het vlees uit de pan (jus) op en zet het apart
- Smelt de overgebleven boter in de inmiddels lege pan en stoof hierin de ui in ongeveer 5 tot 10 minuten tot deze mooi glazig is geworden, zorg dat het niet teveel kleur krijgt.
- Doe het vlees erbij, maar houd de jus nog even apart.
- Voeg de bloem toe, roer goed om en doe de knoflook, tijm en laurier erbij
- Besmeer de sneetjes brood royaal met de mosterd en leg ze, met de mosterdkant op het vlees in de pan
- Giet het flesje Heavy Henky en de overgebleven jus van het vlees erbij over de boterhammen
- Voeg de fond en een eetlepel witte wijnazijn toe, en doe de deksel op de pan
- Laat nu rustig sudderen op een laag vuur in ongeveer 3 a 4 uur.
- Haal het deksel van de pan en roer het een beetje door en laat nog even inkoken tot de gewenste dikte is bereikt
- Proef het stoofvlees en breng indien nodig verder op smaak met peper en zout. Tip! Blijf telkens proeven tussen het toevoegen van zout / peper, zodat je heel goed telkens het verschil kunt proeven.
Tips
- Schenk bij dit gerecht een Heavy Henky, de smaak combinatie van het gerecht en het bier is heerlijk. Uiteraard is een Blonde Henky of een Speciale Henky ook heerlijk!
- Serveer het gerecht op klassieke wijze met met mooie frieten, maar kan ook met aardappelpuree of rijst
- Dit gerecht kan ook prima een dag ervoor klaar gemaakt worden, misschien smaakt het dan zelfs nog beter
- Variatie tips: Stoof bij de uien bijv. champignons en/of fijn gesneden wortelen om het gerecht voller te maken.
Geef een reactie